Skip to content

Aan de Eekstraat in Steenderen reed loonbedrijf Seegers uit Drempt (GD) vorige week 350 ton bokashi uit op voormalig suikerbietenland. Het perceel is in eigendom van het loonbedrijf. Dit initiatief betrof een samenwerking van Aannemer Van Doorn uit Geldermalsen en H.A.B.O. Noordeloos, een van de grondzetters van debaggingmachine.nl. Op het aansluitend stuk land reden medewerkers van het loonbedrijf de gefermenteerde meststof over de maïsstoppel uit. De bokashi moet de bodemvruchtbaarheid van de percelen verbeteren. Op de percelen wordt later dit voorjaar maïs gezaaid.

 

De bokashi bestaat uit bermmaaisel van provinciewegen in de driehoek Deventer – Zutphen – Arnhem. Het maaisel is vorig jaar november geleverd door aannemer Van Doorn uit Geldermalsen die in opdracht van provincie Gelderland de bermen maaide.

Om bokaskhi te produceren worden aan het bermmaaisel kalk, klei en micro-organismen toegevoegd. Na acht tot tien weken fermenteren levert dit bokashi op. „De provincie wil de bokashi graag in de regio afzetten”, vertelt onafhankelijk teeltadviseur akkerbouw Christiaan Bondt. Omdat bermen niet brandschoon zijn lopen twee medewerkers van de aannemer de bemeste oppervlakte na om te kijken of er zwerfafval als plastic is achtergebleven. Dit voeren ze af in een vuilniszak. „Maar de meeste verontreinigingen zijn er voor die tijd er al wel uitgehaald”, verzekert Bondt.

Back To Top